top of page

Wat is belangrijker, denken of voelen?Trainer Maaike Merckens-Bekkers:


"Het lijkt me dat deze vraag een onderscheid maakt dat in de praktijk niet zo duidelijk gemaakt kan worden. Denken is ook voelen en voelen is ook denken.

Stel dat ik hartstochtelijk geloof dat reizen je wereld verrijkt, als ik alleen al aan Frankrijk denk dan word ik al warm vanbinnen, al die kleuren, smaken, bergen en meren die ik in Nederland niet vind zijn een bron van geluk op een grijze regenachtige dag in mijn overvolle stadje. Daartegenover komt mijn buurman met het hartstochtelijke geloof dat reizen de natuur verknalt, dat we alles terug moeten zien te brengen in de staat waarin het ooit was, zonder al die vervuilende massa’s die alles wat ooit mooi was met voeten treden en kapot maken. Het moest maar eens afgelopen zijn met dat gereis. In deze discussie zal ik mijn gevoel van ergernis niet kunnen onderdrukken en mijn buurman zal in zijn verontwaardiging misschien dingen zeggen die niet zo aardig zijn. Op dat moment stopt het denken en is er alleen maar emotie.

Maar benader ik de kwestie wat filosofischer, wat betekent dat ik meer afstand neem van datgene wat ik wil onderzoeken. Zoals in dit geval bijvoorbeeld met een vraag naar wat de buurman onder natuur verstaat en daar langdurig op doorvragen. Op dat moment zakt de boosheid en is een goed gesprek weer mogelijk waarbij we samen hardop kunnen nadenken. En begrip voor elkaar kunnen kweken zonder blijvende schade."

Maaike Merckens-Bekkers


Comments


bottom of page