top of page

Wat ben je liever, een ongelukkige Socrates of een tevreden varken?


Trainer Maaike Merckens-Bekkers:


"Wat bedoel je daar precies mee? Word je per definitie ongelukkig als je denkt zoals Socrates dat iedere dag placht te doen op het marktplein? En kan een varken niet denken en is hij daardoor misschien wel heel erg gelukkig?

Of bedoel je er niets mee maar kan ik mijn eigen invulling geven aan de vraag en hem naar believen beantwoorden?

Als het gaat om de eigenschappen die je toeschrijft aan Socrates, dan wel het varken, dan ben ik zeker liever tevreden. Maar als het gaat om het zijn van een varken, dan toch maar liever Socrates. Ik kan me niet voorstellen wat het is om een varken te zijn, alleen al omdat ik een mens ben. Juist de verschillende concepten die je gebruikt in je vraag, het 'ik', het 'zijn', 'ongelukkig', 'Socrates', 'tevreden' en het 'varken', maken dit een filosofische vraag waarmee je je jaren kunt vermaken. En het uitpluizen daarvan verheldert weer mijn denken."

Maaike Merckens-Bekkers


Comments


bottom of page