top of page

Word jij gelukkig van filosoferen?Trainer Sabine Wassenberg:


"Ja. In mijn ervaring is het noodzakelijk om bepaalde filosofische vragen te stellen, simpelweg omdat ze bestaan. De vraag ‘wat was er voor het begin van het universum?’ of ‘wat is liefde?’ zijn wat mij betreft fascinerend en in bepaalde fases van mijn leven ook vragen waar dringend antwoord op gegeven moest worden. En zo waren er nog wel meer, bijvoorbeeld ‘Wat is een ik? Wat is identiteit? Wat is bewustzijn? Hebben we een vrije wil?’ Omdat ik het zelf zo beleefd heb, geloof ik dat filosoferen voor sommige mensen hoort bij hun persoonlijke ontwikkeling. Mensen maken zoektochten die cruciaal zijn voor hun ontplooiing. En ook voor kinderen en jongeren kan dit al gelden. Het is niet zozeer dat ik gelukkig word van de opbrengst van het filosoferen, want dat is op zichzelf nogal onbevredigend: er is nooit een definitief antwoord. Maar ik word wel gelukkig tijdens de activiteit van filosoferen. Je moet mentaal flexibel zijn om je verstand steeds weer om zulke onmogelijke raadsels heen te vouwen. En dat is lekker, het voelt fit en prikkelend. De vragen zelf, ook al zijn ze per levensfase verschillend, blijven fascineren. Het is voor mij net alsof ik naar een lievelingskunstwerk kijk of luister naar mijn favoriete muziekstuk."

Sabine Wassenberg


Comments


bottom of page